
Lang leve de campingbibliotheek! Heerlijk om te neuzen langs de rijen achtergelaten romans in verschillende talen. Dankzij deze ‘bibliotheek’ leer je de camping kennen, maar vooral de kampeerders… In welke talen vind je boeken? Wat is de aard van de romans? Dichtbundels tref je nauwelijks aan. In het Franse Saint Paradis kwam ik nog wel een bloemlezing met drinkliederen tegen, dat schuurt er een beetje tegenaan. In diezelfde bibliotheek trof ik een bloemlezing met verhalen van Maarten Biesheuvel, gesigneerd en al… Toch maar weer even ‘Brommer op zee’ gelezen.

Op een heuse kasteelcamping in Cigny-sur-Saône loop ik aan tegen een heuse Deelder. Niet een dik prozawerk, maar een fijnbesnaarde bundel van De Bezige Bij uit 1991. Antiquarisch bijna… Praktisch advies: zorg er altijd voor dat je zelf voldoende boeken mee hebt om achter te laten, bij wijze van ruil! De bundel van dichter Deelder bevat 68 pagina’s met 31 gedichten. Hele korte gedichten zijn het, eigenlijk ‘aforismen’: korte bondige uitspraken. Oscar Wilde heeft er furore mee gemaakt. Omdat deze korte teksten zowel dichter als lezer in een euforische stemming brengen, heeft Jules Deelder het nieuwe woord euforismen bedacht en dat is precies de titel van de bundel. Snel te lezen, een aanrader voor luie scholieren. Want 198 woorden in samen 31 gedichten komt ongeveer uit op 6,4 woord per gedicht. Die heb je heel snel uit en je maakt toch indruk omdat je werk van een échte dichter op je leeslijst hebt staan.
De euforismen van Deelder zijn heerlijk kort. Het is voor het eerst dat in de titel van mijn blog een compleet gedicht past. De beknoptheid maakt ze ook erg geschikt voor het groots op een muur plaatsen. Uit de website van Straatpoëzie heb ik er zo al vier gehaald… Ik heb ter illustratie de foto’s van die website geleend…

Het gedicht waarmee ik de blog wil afsluiten heeft geen titel (dat heeft geen van de ‘euforismen’). Je komt het nog wel eens tegen op een tegeltje (helaas zonder bronvermelding). Deelder heeft deze woorden ook gebruikt voor het gedicht van zijn dochter Ari die in 1985 werd geboren. Het kan dus zo zijn dat hij hiermee gewoon uit eigen werk citeert… November dit jaar wordt Deelder 75 jaar en is daarmee het bewijs dat het bij hem lekker lang korter duurt. Deelder draagt graag voor, hij was al actief als podiumdichter voordat het fenomeen werd uitgevonden. Heeft hij daarom behoefte aan die korte gedichtjes? Helemaal niet: hij kent héle lange en bijzondere gedichten uit zijn hoofd. Ook bij het voordragen tijdens de Utrechtse Nacht van de Poëzie in 2015 had hij geen papiertje nodig om te spieken…
*
Hoe langer je leeft
hoe korter het duurt
Jules Deelder