Starik is op Tuinman…

Henk van Zuiden is een grapjas. Hij noemt zichzelf ‘Bloemlezer des Vaderlands’ op zijn nieuwe website. Dat is leuk gevonden. We hebben een officiële Dichter des Vaderlands en een Denker des Vaderlands, maar de titel van Bloemlezer heeft Henk zichzelf cadeau gedaan. Niet helemaal onterecht want Henk stelt Regenboogboekjes samen en die worden goed verkocht. Goed verkocht, niet meteen goed gelezen. Het zijn aardige cadeauboekjes, maar dit soort geschenken wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Ik kom er veel tegen in de herverkoop en dan voor minder dan een tiende van de oorspronkelijke aanschafprijs. In mijn kast heb ik al zo vijf bloemlezingen van Henk staan:

  • Woef Tjielp Knor (mooiste gedichten over dieren)
  • Vriendschap (gedichten voor vrienden)
  • Van harte gefeliciteerd (mooiste gedichten om weg te geven)
  • Dicht! (de beste poëzie, slamdichters en rapteksten)
  • Verliefd verloofd getrouwd (gedichten voor geliefden).

De bloemlezingen hebben een fraaie, een beetje dromerige foto op de omslag en zijn allemaal uitgegeven als Rainbow Essential. Henk van Zuiden mengt bekend dichtwerk van overbekende namen met jong talent. En in alle bundels die ik tegenkom, zie ik dat er ook altijd één gedicht van Henk van Zuiden zélf is opgenomen. Zo is Van Zuiden ongemerkt een van de best verkopende dichters van Nederland.

Henk van Zuiden is een grapjas. De bundel Verliefd verloofd getrouwd. Gedichten voor geliefden. kwam uit in maart 2008 en kende al in oktober een herdruk. In deze bundel heeft hij, heel romantisch, twee dichtende geliefden heel dicht bij elkaar gebracht. Ik heb het in deze blog al eerder betoogd: dichters zijn net mensen. Ze kunnen verliefd worden op andere mensen, zelfs trouwen, bijvoorbeeld met een belastingconsulent of een verandermanager. En zelfs kunnen dichters verliefd worden op elkaar! Vaak komt het niet voor, maar áls het gebeurt…

Zo is dichter F. Starik al een tijdje óp dichter V. Tuinman. Frank is op Vrouwkje… Henk weet dat, Henk weet veel als Bloemlezer des Vaderlands, en hij heeft de geliefden voor de eeuwigheid samengebracht op twee tegenover elkaar liggende pagina’s: pagina 90 en pagina 91. Het lijkt zelfs of de dichters het in de twee gedichten over elkaar hebben. Maar die conclusie is altijd zo gevaarlijk: de ‘ik’ en de lyrische ‘ik’ zijn niet hetzelfde, kunnen zelfs tegenovergestelde meningen hebben. Dat is knap lastig bij dichters die op elkaar zijn: zijn hun ‘ikken’ verliefd of hun ‘lyrische ikken’? Er zijn vanzelfsprekend ook combinaties denkbaar. De liefde tussen twee dichters wordt zo een ménage à quatre. En dan moet ik ook nog eens verklappen dat F. Starik niet eens de echte naam is van de dichter. Hij werd als Frank van der Möhlen geboren. In Apeldoorn, net zoals Henk van Zuiden.

F. Starik tijdens de Nacht van de Poëzie in 2016.

GESTALTE

Vanmorgen schrijft mijn meisje
dat ze mijn gestalte op een foto tegenkwam
alsof ze mij zo, na een lange afwezigheid,
opnieuw ontmoette en de maat nam,
in het besef dat deze gestalte naast haar
mij is, ik ben, en dat ze die gestalte
liefheeft, zo ben jij, denkt ze dan.
Zo is hij. Dat is hem.

F. Starik

 

KIWI

Vrouwkje Tuinman tijdens de Nacht van de Poëzie in 2015

Vandaag legt hij me uit: het steekslot. De deur als
hij thuis is voortaan met de langste steutel dicht.
Wie wil kan zo naar binnen en daar brandt dan
het licht. Verbaasd, het bellen niet verstaan.
Later aan tafel bereken ik hoeveel statistisch ik hem
ga overleven. Zestien jaar plus een stuk of zeven
want hij is een man ik niet en dan zijn er nog de vitamines.
Lachend weigert hij de vrucht die ik hem voorhoud
die hem een extra dag voor mij behouden moet.
Onrustige woorden drukken mij tegen hem aan.
’s Nachts druipen tranen snot tegen mijn borst.
Wil hij niet gaan. De telefoon gaat ongehoord.

Vrouwkje Tuinman

Henk van Zuiden is goed in het verantwoorden van zijn bronnen. Het gedicht van Vrouwkje Tuinman komt uit de bundel Receptie uit 2007. Het gedicht van F. Starik komt uit de bundel De grote vakantie uit 2004. Henk schrijft dat en hij is niet voor niets ‘Bloemlezer des Vaderlands’.


F. Starik tijdens het Tuinfeest in Deventer in 2016

Update maart 2018: F. Starik is niet meer. Helaas! Op 16 maart overleed hij, net teruggekomen van een reis naar Schotland. Een markant dichter met oog voor de levenden rond de dood, zal geen nieuwe bundels meer uitbrengen.  Staat is de titel van zijn laatste bundel en dat is de status….

Advertenties