Er rijmt altijd wel iets

Beter een gekraakt huis dan een gehaakt kruis
Amsterdam, maart 2015. Foto: EJP

Een reisgids door het Rijmrijk? Praten over poëzie en gedichten en dan het rijm erbij halen? Het misverstand dat ieder gedicht moet rijmen, is toch wel uit de wereld? De dichter van nu is vrij, ongebonden, niet langer het rijm als louter lijm [Hugo Brandt Corstius].

Ach ja, misschien daarom wel weer lekker terug naar Rijmrijk. Rijmen is niet langer verplicht en daarmee weer een instrument om over na te denken. Bovendien, in elk gedicht rijmt er wel iets. Er zijn veel meer vormen dan slechts het eindrijm: klankrijm, halfrijm, beeldrijm desnoods. Niets is zo ongerijmd of het rijmt wel ergens op.Volg de aanwijzingen van uw reisgids!

De reisgids ben ikzelf en niet eens een hele goede. Ik sta mij zelf nog te vaak te verbazen over de monumenten in het Rijmrijk, over de routes die onverwacht opdoemen of opeens gesloten zijn. Het wordt een avontuurlijke reis. Vriend René is reisgids in verre Aziatische oorden. Hij neemt hele gezelschappen mee naar lokaties waar soms ook hij voor het eerst binnenwandelt. Maar hij is de reizigers net een stap voor. Goed inlezen, wanneer iedereen uitpakt de straten verkennen en een leuk restaurantje uitzoeken. Net een stap voorblijven. Dat is ook mijn streven als uw gids.

Het Rijmrijk is groots en veelzijdig en de grenzen verschuiven iedere dag. Alles wat je tegenkomt verbaast je en blijft keer op keer verbazen. Iedere bezienswaardigheid wordt met nieuw licht bekeken als je er terugkeert. Nieuwe ervaringen brengen nieuwe associaties. Een gedicht lees je nooit twee keer hetzelfde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.